>> Valitse kieli: >> >> >>

Säännöt

Suomen Ladun säännöt avantouinnin SM-kilpailuihin

PÄÄHINEEN KÄYTTÖ ON PAKOLLISTA KILPASARJOISSA.

Uintitapana käytetään rintauintia, jossa päälaki ei saa käydä veden alla. Käsiä ei uidessa saa nostaa veden pinnan yläpuolelle paitsi lähdössä, jolloin portaiden kaiteesta kiinnipitävä käsi voidaan palauttaa eteen veden pinnan ylä- tai alapuolelta.
Uintisuorituksen aikana, eli myös lähdössä ja maaliin tultaessa, sukeltaminen ja veden alla liukuminen on kielletty.

Uintisuoritukseen lähtö kilpasarjoissa ja viesteissä tapahtuu portailla seisten siten, että molemmat olkapäät ovat veden alla. Kilpailijoiden ollessa lähtöasennossa lähettäjä sanoo PAIKOILLENNE jolloin uimarin on pidettävä toisella kädellä kiinni portaiden
kaiteesta, kunnes hän kuulee äänimerkillä annetun lähtöluvan. Varaslähtöä ei kutsuta takaisin, vaan sen tehneen uimarin aikaan lisätään viisi (5) sekuntia. Törkeästä varaslähdöstä uimari voidaan hylätä.

Kilpailija ei saa käyttää kehon lämpimyyttä suojaavia tai säilyttäviä ulkoisia tai sisäisiä aineita. Kilpailussa noudatetaan Suomessa voimassa olevaa anti doping säännöstöä. Alkoholin vaikutuksen alaisena uiminen on kielletty.

Kilpailupuvun täytyy olla moraalisesti hyväksyttävä ja lajiin soveltuva. Sen täytyy olla läpinäkymätön. Suositellaan myös hihatonta ja lahkeetonta uima-asua. Kaikenlaiset kellumista ja uintinopeutta lisäävät välineet sekä kylmyyttä eristävät vaatetukset on kielletty. Kiellettyjä ovat mm. hansikkaat, jalkineet yms. "lisävarusteet". Päähineen/uimalakin ja uimalasien käyttöä suositellaan. Kilpailun johtajalla on oikeus sulkea kilpailuista kilpailija, jonka puku on sääntöjen vastainen.

Kilpailija voi edustaa kotimaataan, sen kansallista uimaliittoa, yhdistystä, uintipaikkaansa avantoa, yritystä tai muuta yhteisöä tai pelkästään paikkakuntaansa. Mikäli kilpailija edustaa maataan, hänen tulee olla edustamansa maan kansalainen ja mikäli yhdistystä, hänen tulee olla sen jäsen.

Kussakin nelihenkisessä viestijoukkueessa on molempien sukupuolten oltava edustettuina. Sairastapauksissa uimarin voi korvata toisella uimarilla viimeistään tuntia ennen kilpailun alkua. Sama henkilö saa kuitenkin uida vain yhdessä joukkueessa.

Suomesta avantouinnin MM-kilpailujen kilpasarjoihin voi osallistua ainoastaan viiden edellisen vuoden sisällä SM-kilpailuissa kilpasarjoissa mukana olleet uimarit. Kuutti-, Norppa-, Sisupussi-, ja Ryhmäuinti-sarjoihin voi osallistua ilman aikaisempaa SM-kilpailuosanottoa.

Sääntöjen rikkomisesta rangaistaan kilpailusuorituksen hylkäämisellä. SM-sarjoihin osallistuva uimari tai tämän taustataho on itse vastuussa kilpailusääntöjen tuntemuksesta ja lähtöluetteloiden saamisesta tiedoksi.

Protestit ovat mahdollisia seuraavista syistä;

  • järjestäjä ei ota huomioon kilpailuja koskevia sääntöjä
  • olosuhteet vaarantavat kilpailut ja/tai kilpailijat
  • kilpailun johtajan päätöksiä vastaan

Protestia ei kuitenkaan voi tehdä tosiasioita vastaan eikä koulutetun toimitsijan tekemiä ratkaisuja vastaan, mitkä koskevat sijoituksia tai hylkäämisiä.

Protesti toimitetaan kilpailun johtajalle kirjallisesti. Protestimaksu on kaksi kertaa osallistumismaksu. Protesti täytyy tehdä 30 minuutin kuluessa asianomaisesta erästä, jolloin myös protestimaksu on maksettava. Jos protestin syy havaitaan ennen 
kilpailuja, on se tehtävä ennen kuin lähtö tapahtuu.


Protestin ratkaisee kilpailun johtaja: Jos hän hylkää protestin, on hänen perusteltava päätös. Tällöin protestimaksu jää järjestävälle yhteisölle. Mikäli protesti menee läpi, palautetaan protestimaksu protestin tekijälle.


Copyright 2009 Joensuun Jääkarhut Ry. Design ja toteutus Sitefactory Oy