>> Valitse kieli: >> >> >>

Turvallisuusohjeita

Seuran vastuu

Seura vastaa siitä että talviuinti Mäntyniemessä on turvallista. Rakenteet ja ylläpito noudattavat kuluttajaviraston ohjeita.

Kulkutiet, laituri ja portaat: Saunalle ja avannolle menevät kulkutiet on valettu betonista. Niissä on sähkölämmitys jonka tarkoitus on pitää käytävät sulina ja turvallisina kulkea. Laiturissa on molemmilla puolilla puiset kaiteet. Veteen menee kahdet portaat joilla on lämpömatot. Portaiden molemmilla sivuilla on kaiteet ja niissä on vesikiertolämmitys. Kaiteet on myös päällystetty neopreenilla joten niihin voi tarttua myös märin käsin. Mäntyniemessä käytännöksi on muodostunut että oikeanpuoleisia portaita pitkin mennään veteen ja vasemmanpuoleisia pitkin tullaan ylös vedestä. Monet tosin vain kastautuvat portaista kiinni pitäen.

Avanto: Avannossa on kaksi paineilmalla toimivaa ilmastinta. Tarvittaessa kytketään päälle myös laiturin päässä oleva virrankehitin. Se aiheuttaa virtausta laiturista poispäin mikä tottumattoman uimarin on syytä ottaa huomioon. Avanto pysyy yleensä noin 4 x 10 metrin kokoisena. Veden syvyys rappujen päässä on 1-2 metriä riippuen Pyhäselän vedenkorkeudesta. Veden alla on pohjaan ankkuroitu valaisin parantamassa vedenalaista näkyvyyttä pimeällä. Kulkutiet ja laituri ovat hyvin valaistuja.

Turvavarusteet: Laiturin päässä on pelastusrengas ja heittoliina. Laiturin vierellä on pelastusvene. Ensiapukaappi sekä paarit ovat päärakennuksen eteisessä.

Ohjeet ja opasteet: Talviuintipaikkaa koskevat ohjeet ovat päärakennuksen eteisessä. Ensiapu- ja elvytysohjeet ovat aivan vieressä takkahuoneen puolella.

Kunnossapito: Talviuintipaikan rakennukset, laitteet, kulkureitit ja varusteet pyritään pitämään kunnossa. Mikäli havaitset kuitenkin puutteita tai vikoja niin ilmoita niistä joko talonmiehelle, Mäntyniemitoimikunna puheenjohtajalle tai seuran puheenjohtajalle. Yhteystiedot ovat etusivulla sekä Mäntyniemen takkahuoneessa olevassa Toimihenkilöt taulussa.

>> Ohjeita avantouimareille (Turvallisuus- ja kemikalivirasto)

Käyttäjän vastuu

 1. Käyttäjän vastuulla on että hän perehtyy seuran antamiin turvallisuutta koskeviin ohjeisiin ja noudattaa niitä. Ohjeet ovat tämän sivun lisäksi nähtävillä Mäntyniemen eteisessä olevassa taulussa.

 2. Käyttäjän tulee myös huomioida sääolosuhteet ja noudattaa asianmukaista varovaisuutta. Vaikka kulkutie avannolle on lämmitetty, niin laitteisiin voi tulla häiriöitä tai niiden teho ei kovalla pakkasella riitä. Liukastumisen estämiseksi olisi hyvä ottaa aina tukea kaiteista.

 3. Avantoon ei koskaan pitäisi lähteä uimaan yksin.
 • Lue ennen avantoon menoa mahdolliset ohjeet ja noudata niitä. Ne saattavat vaihdella eri paikoissa.
 • Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa liikunnalla esim. sauvakävellen tai hiihtäen.
 • Ota kaveri mukaan, kun menet avantoon. Jos jotain sattuu, kaveri voi auttaa.
 • Saunasta ei ole hyvä mennä liian nopeasti avantoon eikä avannosta saunaan. Saunan ja avannon välinen lämpötilaero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen ja verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta.
 • Avantoon mennessä kannattaa käyttää jalkineita tai villasukkia. Uimareille on tarjolla erityisiä avantouintiin tarkoitettuja tossuja, jotka suojaavat myös liukastumisilta, teräviltä kiviltä ja suolalta. Käsineiden ja päähineen käyttäminen on suositeltavaa.
 • Avantoon mennessäsi muista, että kulkutiet ja portaat voivat olla liukkaita. Kulje rauhallisesti ja varoen.
 • Jos avannossa on laite, jolla avanto pidetään auki (kuten pumppu), noudata annettuja ohjeita. Laitteen aiheuttama virtaus voi olla voimakas. Joissakin talviuintipaikoissa laitteen voi sammuttaa uinnin ajaksi, jolloin käyttökytkin löytyy avannon läheltä.
 • Älä hyppää koskaan avantoon pää edellä. Sukeltaminen ja pään kasteleminen avannossa ei ole suositeltavaa. Pään kastelu lisää lämmönluovutusta, josta voi olla seurauksena alilämpöisyys.
 • Avannossa kannattaa ensimmäisillä kerroilla vain kastautua. Tottumattomille kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista. Kun keho sopeutuu kylmään, voi vähitellen avannossa oloaikaa pidentää.
 • Muista, että kylmä vesi kangistaa nopeasti. Tarkkaile lihastesi toimintakykyä.
 • Pukeudu lämpimästi avantouinnin jälkeen ja nauti tarvittaessa lämmintä juotavaa.
 • Ilmoita avannon ylläpitäjälle heti havaitsemistasi puutteista turvallisuuden lisäämiseksi.
 • Tarvittaessa hälytä apua heti. Mieti ennakkoon, miten avun hälyttäminen käytännössä tapahtuu. Yleinen hätänumero on 112.

Copyright 2009 Joensuun Jääkarhut Ry. Design ja toteutus Sitefactory Oy