Seuran vuosipäiväjuhla

Puhe vuosipäivän juhlassa 1.8.2020
Puheenjohtaja Jarno Linnolahti

 

Arvoisat Jääkarhut! 

Tervetuloa seuramme vuosipäiväjuhlaan

Joensuun Jääkarhuista on kasvanut iso ja suosittu seura. Todella iso. Vuoden 2019 lopussa jäsenten määrä oli 1957 ja vuoden aikana toimipaikkaan tehtiin yli 165 000 käyntiä.

Jäsenmäärä ylittyy tänäkin vuonna, sillä meitä on jo nyt 1935, mutta koronan vuoksi toimipaikkaan tehtyjen käyntien määrä jäänee viime vuotista pienemmäksi.

Seuran vuosipäivää on vietetty perinteisesti Jaakon päivänä. Päivän taustalla on tuo Jaakon veteen heittämä kylmä kivi. Koronarajoitukset siirsivät tämän vuosipäivän viikkoa myöhemmäksi.

Hyvien tapojen mukaisesti seura pyrkii vuosittain muistamaan ansioituneita jäseniään. Teistäkin osa on ollut mukana talkooväen kiitosilloissa.

Monen mielestä muistamisista suurin mielenkiinto liittyy seuran vuosipäivään, jota on vietetty vuodesta 2001 lähtien.

Vuosipäivän tärkeä rituaali on Jaakon heittämä kylmä kivi. Yleensä se ei ole aiheuttanut vesien kylmenemistä, mutta meille jääkarhuille se merkitsee kylmenevän veden ja uuden avanto-uintikauden odotuksen alkua. Kiven heittävä Vuoden Jaakko on aina erityisen ansioitunut ja jääkarhujen kiitokset ansaitseva henkilö.

Vuoden Jaakko nimetään nyt jo kahdennenkymmenennen kerran. Valinta on aina arvo-valinta, sillä ansioituneita on aina useita ja ansioitua voi monin eri tavoin. Palkitsemisessa tärkeinä hyveinä on pidetty myös tasa-arvoa ja tasapuolisuutta.

Tänä vuonna valinta oli helppoa. Osin jopa siksi, että pohja puheelleni oli kirjoitettu jo vuonna 2017.

Vuonna 2020 Vuoden Jaakon tunnustuksen perusteluina ovat monipuolisuus, tunnollisuus ja luotettavuus.

  • Vuoden Jaakko on ollut vuodesta 2012 lähtien seuramme hallituksessa keskeisissä tehtävissä, mm. varapuheenjohtajana ja rahastonhoitajana.
  • Erityisen ansiokkaasti hän toimi Joensuussa pidettyjen vuoden 2020 Talviuinnin SM-kisojen järjestelytoimikunnassa.
  • Kaikkien kilpailevien avantouimarien tuntema Vuoden Jaakko on, entisenä kilpa-uimarina, voittanut lukuisia mitaleita avantouinnin SM- ja MM-kilpailuissa ja tehnyt näin merkittävää pr-työtä joensuulaisen avantouinnin hyväksi.
  • Vuoden 2019 alusta hänestä tuli Jääkarhujen kasvot, kun hän aloitti työnsä seuran palveluksessa talonmies-isännöitsijän tehtävissä.

Joensuun Jääkarhujen Vuoden Jaakko 2020 on Pasi Mikkonen.