Seura

Historia

Avantouintia harrastanut Kalevi Rullo kutsui talvella 1989 kotitalonsa (Vehkalahdentie 28) kerhohuoneeseen avantouinnista kiinnostuneita joensuulaisia. Myöhempien muistikuvien mukaan kokouksessa olisi ollut läsnä noin 15 henkeä. Rullon toimiessa puuhamiehenä tulevien jääkarhujen toiminta lähti nopeasti liikkeelle, kun kaupunki vuokrasi Mäntyniemen huvilan avantouimarien käyttöön.

Toiminta virallistui kevään kuluessa, kun Joensuun Uimaseura hyväksyi vuosikokouksessaan 11.4.1989 jääkarhut joukkoonsa. Tuolloin avantouimareita sanottiin asiakirjojen mukaan olleen jo noin 40. Itseoikeutettuna edustajana uimaseuran avantouintijaostossa toimi Kalevi Rullo.

Ensimmäiset viralliset talvikauden avajaiset pidettiin sunnuntaina lokakuun 1. päivänä 1989. Vakiintuvan seuran tunnusmerkki oli myös se, että Mäntyniemen toimipaikkaa saivat avantouintiin käyttää ainoastaan seuran jäsenet. Yhteenkuuluvaisuus todennettiin kankaisella jäsenmerkillä, jonka väri vuosittain vaihtuu.

Huhtikuussa 1990 Rullon tilalle uimaseuran hallitukseen valittiin Tapio Tuori. Jäsenmäärän kasvaessa avantouimarit saivat hallitukseen syksyllä 1990 toisenkin jäsenen, Pertti Määttäsen. Paikkakunnalta muuton vuoksi Kalevi Rullo jättäytyi seuran toiminnasta vähitellen kokonaan pois. Erota hän ei kuitenkaan voinut, sillä seuramme perustajasta tuli myös seuran ensimmäinen kunniajäsen.

Syksyn kuluessa virisi ajatus omasta itsenäisestä seurasta. Avantouintiseura Joensuun Jääkarhujen perustamis- ja ensimmäinen vuosikokous pidettiin 5. päivänä joulukuuta 1990 Joensuun keskuspesulan kokoushuoneessa. Osa läsnä olleista on edelleen seuramme jäsen.

Seuran jäsenmäärä kasvoi nopeasti. Vuoden 1993 lopulla seurassa oli jäseniä jo yli 300 ja seuran viettäessä 10-vuotisjuhlaansa Joensuun yliopiston Carelia-salissa syksyllä 1999 jo noin 870. Juhlassa esitettiin ensimmäisen kerran seuran oma laulu Avantoon. Kappaleen sävelsi seuramme jäsen Onni Muikku, sanoitti Kyösti Timonen ja sovitti seuramme jäsen Arto Tarkkonen. Taustalla oli Suomen Ladun vuonna 1999 maamme avantouintiseuroille järjestämä kilpailu parhaaksi avantouintilauluksi. Avantoon voitti tuon kilpailun ja sen voit kuunnella täältä.

Vuosien saatossa vanhan Mäntyniemen tilat kävivät ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi. Myös tontin vuokra-aika oli päättymässä. Näin seura joutui etsimään uusia ratkaisuja.

Jääkarhujen nykyiset toimitilat valmistuivat 14.2.2005 vain muutaman sadan metrin päähän vanhasta Mäntyniemen huvilasta.

Tämäkään tila ei kuitenkaan riittänyt, sillä jäsenten ja vierailijoiden määrä toimipaikassa jatkoi kasvuaan. Niin merkittävästi, että toimipaikkaa jouduttiin laajentamaan rakentamalla saunarakennuksen kylkeen lisäsauna sekä miesten ja naisten pukuhuoneiden jatkeiksi autopaikoille päin lisäpukuhuoneet ja -suihkut. Päätös laajentamisesta tehtiin kevään 2017 yleiskokouksessa ja tilat valmistuivat 31.10.2018.

Seura on viettänyt vuosipäivää vuodesta 2001 heinäkuussa Jaakon päivänä. Tuolloin julkistetaan myös erityisen ansioitunut jääkarhu, Vuoden Jaakko. Jaakon päivänä jaettava mitali otettiin käyttöön vuonna 2009, seuran 20-vuotisjuhlassa. Tuolloin mitalin saivat seuran entinen, pitkäaikanen puheenjohtaja Petteri Kiljunen ja seuran tähtiuimari Tero Matkaniemi.

Seuran 30-vuotisjuhlaa vietettiin toimipaikassa seuran vuosipäivänä 25.7.2019. Juhlaan liittyviä puheita ja asiakirjoja löytyy täältä ja valokuvia täältä.

Seuran perustajajäsen, FT Vesa Tuominen, on tutkinut sekä avantouinnin että Joensuun Jääkarhujen historiaa ja kerännyt myös siihen liittyvää muistitietoa. Sitä kerätään satunnaisesti edelleen ja aineistoa arkistoidaan tänne. Seuran historiikki (Vesa Tuominen, Avantouintiseura Joensuun Jääkarhut. Historia 1989-1920) julkaistiiin 13.12.2022. Kirjaa voi ostaa toimipaikasta (25 €). Sähköisessä muodossa se löytyy täältä.

Historiikin ohella seuran toiminnan vaiheita on helppo seurata pöytäkirjoista. Kaikki yleiskokousten ja hallituksen pöytäkirjat on myös digitoitu ja ne löytyvät täältä. Seuran arkiston vanhimmat asiakirjat siirretty Kansallisarkiston Joensuun toimipaikkaan, jossa ne ovat nähtävillä arkiston tutkijasalin aukioloaikoina.

Seuran puheenjohtajina ovat toimineet: Pertti Määttänen 1990-1993, Kari Honkanen 1993-28.4.1994, Petteri Kiljunen 28.4.1994-2005, Jukka Vuorinen 2006-2007 ja Jarno Linnolahti vuodesta 2008.