Saunaetiketti ja turvallisuus
Saunaetiketti
Hyväksytty hallituksen kokouksessa 3.4.2019, 70§
- Noudata avantouinnin turvaohjeita. Ne löydät ilmoitustaululta ja seuran kotisivulta.
- Noudata yhdistyksen sääntöjä ja hallituksen ohjeita. Pitämällä yhteiset tilat siisteinä lisäämme kaikkien viihtyvyyttä.
- Muista pitää jäsenmerkki uima-asussa tai kertaranneke ranteessa. Ilman näitä ei saa käydä uimassa, saunassa tai viettää aikaa grillikatoksessa.
- Noudata saunan aukioloaikoja.
- Alkoholi ja avantouinti eivät sovi yhteen. Mäntyniemessä ei saa olla päihtyneenä.
- Hyväksy ihmisten erilaisuus.
- Älä tuputa omia mielipiteitäsi, äläkä pidä kovaa ääntä. Osa meistä haluaa olla ihan rauhassa.
- Arvio seurasi, ennen kuin yrität hauskuuttaa. Hauskuuttaminen on vaikeaa, loukkaaminen helppoa.
- Vältä voimakkaita tuoksuja ja huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta.
- Kuuntele löylynheitossa myös muita. Kaikki eivät pidä kovista löylyistä, eikä heidän terveytensä sitä sallikaan.
Nautinnollisia saunahetkiä!
Turvallisuus
Seuran vastuu
Seura vastaa siitä, että talviuinti Mäntyniemessä on turvallista. Rakenteet ja ylläpito noudattavat kuluttajaviraston ohjeita.
Kulkutiet, laituri ja portaat sekä autopaikat ja pyörätelineet
Saunalle ja avannolle menevät kulkutiet on valettu betonista. Niissä on sähkölämmitys, jonka tarkoitus on pitää käytävät sulina ja turvallisina kulkea. Osa liikkuu avojaloin, mutta jotkut käyttävät uimajalkineita. Laiturissa on molemmilla puolilla kaiteet. Laiturin päässä on neljät portaat, joissa on myös lämmitys. Veteen mennään aina oikeanpuoleisia portaita. Jos haluat vain kastautua eli dipata siirry alhaalla viereisille portaille, kastaudu ja nouse ylös. Jos lähdet portailta uimaan, niin ylösnousu tapahtuu laiturin toisen puolen portailta oman valintasi mukaan. Näitä portaita pitkin ei saa turvallisuussyistä mennä veteen, sillä portaat ovat verraten jyrkät. Portaiden kaiteet on päällystetty, joten niihin voi tarttua myös märin käsin. Kaikissa portaiden kaiteissa on lämmitys.
Mäntyniemen piha-alueen lisäksi auton voi jättää ruuhka-aikoina myös uimarannan puoleiselle pysäköintialueelle. Mäntyniementien pysäköintipaikoilla pitää muistaa, että ajotietä ei saa tukkia muulta liikenteeltä. Huoltorakennuksen ympärillä on pyörätelineitä. Pyörä kannattaa pitää lukittuna.
Avanto
Avantoa pidetään auki ilmastimilla sekä tarvittaessa myös laiturin sivuilla olevilla potkureilla. Ne aiheuttavat virtausta laiturista poispäin, mikä tottumattoman uimarin on syytä ottaa huomioon. Avanto pysyy yleensä noin 4 x 10 metrin kokoisena. Veden syvyys rappujen päässä on 1-2 metriä riippuen Pyhäselän vedenkorkeudesta. Veden alla on pohjaan ankkuroitu valaisin parantamassa vedenalaista näkyvyyttä pimeällä. Kulkutiet ja laituri ovat hyvin valaistuja.
Turvavarusteet
Laiturin päässä on pelastusrengas ja heittoliina. Laiturin vierellä on pelastusvene. Ensiapukaappi sekä paarit ovat päärakennuksen eteisessä. Sinne on sijoitettu myös defibrillaattori sairaskohtauksien varalle.
Ohjeet ja opasteet
Talviuintipaikkaa koskevat ohjeet ovat päärakennuksen eteisessä. Samoin myös ensiapu- ja elvytysohjeet.
Kunnossapito
Talviuintipaikan rakennukset, laitteet, kulkureitit ja varusteet pyritään pitämään kunnossa. Mikäli havaitset kuitenkin puutteita tai vikoja, niin ilmoita niistä joko talonmiehelle, seuran puheenjohtajalle tai paikalla olevalle toimihenkilölle. Yhteystiedot ovat etusivulla sekä Mäntyniemen takkahuoneessa (Karhu-tupa) olevassa Toimihenkilöt taulussa.
Käyttäjän vastuu
- Käyttäjän vastuulla on että hän perehtyy seuran antamiin turvallisuutta koskeviin ohjeisiin ja noudattaa niitä. Ohjeet ovat tämän sivun lisäksi nähtävillä Mäntyniemen eteisessä olevassa taulussa.
- Käyttäjän tulee myös huomioida sääolosuhteet ja noudattaa asianmukaista varovaisuutta. Vaikka kulkutie avannolle on lämmitetty, niin laitteisiin voi tulla häiriöitä tai niiden teho ei kovalla pakkasella riitä. Liukastumisen estämiseksi olisi hyvä ottaa aina tukea kaiteista.
- Avantoon ei koskaan pitäisi lähteä uimaan yksin.
- Lue ennen avantoon menoa mahdolliset ohjeet ja noudata niitä. Ne saattavat vaihdella eri paikoissa.
- Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa liikunnalla esim. sauvakävellen tai hiihtäen.
- Ota kaveri mukaan, kun menet avantoon. Jos jotain sattuu, kaveri voi auttaa.
- Saunasta ei ole hyvä mennä liian nopeasti avantoon eikä avannosta saunaan. Saunan ja avannon välinen lämpötilaero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen ja verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta.
- Avantoon mennessä kannattaa käyttää jalkineita tai villasukkia. Uimareille on tarjolla erityisiä avantouintiin tarkoitettuja tossuja, jotka suojaavat myös liukastumisilta, teräviltä kiviltä ja suolalta. Käsineiden ja päähineen käyttäminen on suositeltavaa.
- Avantoon mennessäsi muista, että kulkutiet ja portaat voivat olla liukkaita. Kulje rauhallisesti ja varoen.
- Jos avannossa on laite, jolla avanto pidetään auki (kuten pumppu), noudata annettuja ohjeita. Laitteen aiheuttama virtaus voi olla voimakas. Joissakin talviuintipaikoissa laitteen voi sammuttaa uinnin ajaksi, jolloin käyttökytkin löytyy avannon läheltä.
- Älä hyppää koskaan avantoon pää edellä. Sukeltaminen ja pään kasteleminen avannossa ei ole suositeltavaa. Pään kastelu lisää lämmönluovutusta, josta voi olla seurauksena alilämpöisyys.
- Veteen mennään oikeanpuoleisia portaita pitkin. Vasemmanpuoleiset portaat ovat jyrkät, niiden askelmat ovat kapeat ja lisäksi ne ovat aina märät ja liukkaat. Niissä lentää, ja on lennettykin, helposti selälleen. Ylösnousu on turvallista, kun katse on eteen ja jalka mahtuu syvälle askelmaa. Portaiden käytöstä on ohjeet laiturin päässä olevassa taulussa.
- Avannossa kannattaa ensimmäisillä kerroilla vain kastautua. Tottumattomille kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista. Kun keho sopeutuu kylmään, voi vähitellen avannossa oloaikaa pidentää.
- Muista, että kylmä vesi kangistaa nopeasti. Tarkkaile lihastesi toimintakykyä.
- Pukeudu lämpimästi avantouinnin jälkeen ja nauti tarvittaessa lämmintä juotavaa.
- Ilmoita avannon ylläpitäjälle heti havaitsemistasi puutteista turvallisuuden lisäämiseksi.
- Tarvittaessa hälytä apua heti. Mieti ennakkoon, miten avun hälyttäminen käytännössä tapahtuu. Yleinen hätänumero on 112.