Usein kysytyt kysymykset

Puheenjohtajalta, isännöitsijältä ja monilta hallituksen jäseniltä kysellään paljon samoja asioita. Ainakin näitä on usein kyselty: 

Kysymys: Miksi pukuhuoneiden suihkun lämmin vesi on maksullinen, vaikka seuran rahatilanne on niin hyvä?

Vastaus: Jos suihkun lämmin vesi olisi maksutonta, niin suihkuja käytettäisiin merkittävästi nykyistä enemmän ja niissä viihdyttäisiin pidempään. Tämä aiheuttaisi boilerien lämpimän veden loppumisen, ainakin ruuhka-aikoina. Lisäksi suihkun käytöstä tulisi entistä suositumpaa, joten myös niihin jonottaminen lisääntyisi. Suihkut ovat myös melkoinen rasite suihkuhuoneen rakenteille.

Kysymys: Miksi Rento-saunassa haisee ruuhka-aikoina – eikö saunaa pestä kunnolla?

Vastaus: lltojen ruuhka-ajan paha haju ei aiheudu likaisesta saunasta vaan hajun aiheuttaa saunojien suuri määrä. Aamuisin saunat ovat hyväntuoksuiset eikä hajusta kukaan ole viestinyt myöskään aamu- ja iltapäivän aikana, jolloin saunojia on, mutta merkittävästi vähemmän kuin illan ruuhka-aikana.

Ns. ruuhka-aikana eli yleensä klo 19-21 välisenä aikana saunojina on paljon kaveriporukoita, jotka tulevat saunomaan ja uimaan kylmään veteen hakeakseen palaututumista urheilutreenin jälkeen. Osa tulee saunaan ilman peseytymistä tai edes pulahtamista avannossa. Kun saunojia on paljon, niin järvestä kulkeutuu saunaan lisäksi uima-asun mukana humusta, jonka tuoksu on myös epämiellyttävä. Jokainen on varmasti huomannut, että uima-asun ja -tossut joutuu pesemään jo muutaman uimareissun jälkeen.

Rento-sauna on rakennettu vuonna 2005, joten sen ilmanvaihtolaitteisto on tulossa käyttöikänsä päähän eikä se pysty enää vaihtamaan saunan sisäilmaa riittävän tehokkaasti, jos saunojia on paljon. Laitteistoa ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista uusia vielä vaan uusiminen tehdään kolmannen saunan rakennusvaiheen yhteydessä. Se uusitaan toki siinäkin tapauksessa, jos uuden saunan rakennushanke jää toteutumatta.

Saunat pestään maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin, mutta yksi sauna kerrallaan. Rento ma ja to, Ryhti ti ja pe. Saunan pesu kestää yli 2 tuntia, joten molempien saunojen samanaikainen pesu edellyttäisi kahta henkilöä. Kun saunat ovat päällä iltaan klo 23 saakka, niin lämpötila saunassa aamulla klo 6 on vielä yli 40 astetta, mikä on tietysti työturvallisuuden kannalta hyvin korkea lämpötila. Keskiviikkoisin saunoja ei pestä, sillä jäsenistön toivomuksesta Rento-sauna on tuolloin lämmin jo aamusta klo 7.00.

Saunan pesua valvotaan terveysviranomaisen antamien neuvojen mukaisesti ns. omavalvonnalla. Tämä on ohjeistettu suoritettavaksi heti pesun jälkeen, jolloin voidaan varmistaa, että pesun lopputulos täyttää sille asetetut kriteerit.

Jokaisen tulisi kiinnittää huomiota henkilökohtaisen hygienian tärkeyteen ennen saunaan tuloa. Minimi voisi olla, että ainakin peseytymättömät tulisivat saunaan vasta käytyään ensin järvessä. Kaikkihan me haluamme olla Jääkarhuja – emme saunakarhuja.

Kysymys: Miksi Rento-saunassa saunan lämpötila hiipuu usein iltaa kohti niin, että aina iltaisin ei saa kunnon löylyjä?

Vastaus: Termostaatilla asetetaan kiukaalle tietty pyyntölämpötila, joka on kompromissi jäsenistön toiveista. Päivällä, jolloin väkeä on vähemmän pyyntölämpötila on alhaisempi, mutta töistä lähtiessään (ei siis viikonloppuna) isännöitsijä nostaa lämpötilaa, koska iltaa kohti saunojien ja sitä myötä myös löylynheiton määrä ja kulku saunan ovista lisääntyy.

Kiukaan teho on 40 kW, joten se antaa ihan riittävästi lämpöä Rento-saunan kokoiseen tilaan. Toki näinkin iso kiuas saadaan kyllä hiipumaan, jos siihen mätetään jatkuvasti vettä.

Kiuas toipuu nopeasti kovastakin löylynheitosta, mutta jos löylynheitto on jatkuvaa ja se tehdään märälle kiukaalle, niin se ei pääse kuumenemaan pyyntölämpötilaan, vaikka termostaatti asetettaisiin ääriasentoon.

Löylyä tuleekin heittää kiukaan ”kuntoa” tarkkaillen, sillä vanha viisaus ”kohtuus kaikessa” pätee myös Jääkarhujen saunassa.

Kysymys: Suihku ja kahviautomaatti toimivat vain kolikoilla, mutta kolikoita on nykyisin vaikea saada. Miksi niitä ei saa toimipaikasta?

Vastaus: Isännöitsijälle kertyy kolikoita ja hän vaihtaa niitä mielellään. Isännöitsijä on varmimmin paikalla arkisin klo 8-16 (ke klo 10-18).

Kysymys: Miksi sauna ei voi aueta kaikkina arkiaamuina jo klo 6 vaan vasta klo 8 (ke klo 7)?

Vastaus: Arkiaamujen aamuvuoroja kaivattiin syksyllä 2022 hallitukselle jätetyn adressin voimin. Kun hyvää mieltä on hyvä hakea, niin hallitus päätti, että vuoden 2023 alusta sauna aukeaa keskiviikkoisin jo klo 7. Enempää aamuvuoroja ei ole tarjolla, sillä ongelman useamman arkipäivän aikaistamisessa aiheuttaa saunan pesu. Siihen on varattava aikaa vähintään 2 tuntia eikä pesua voida aloittaa työturvallisesti ennen kuin saunan lämpötila on laskenut riittävän alas, jotta kloorin höyrystymistä ei enää haitallisessa määrin tapahdu. Kun sauna on päällä iltaan klo 23 saakka, niin lämpötila saunassa aamulla klo 6 on vielä yli 40 astetta, mikä on tietysti työturvallisuuden kannalta hyvin korkea lämpötila.

Saunaa ei kuitenkaan pestä keskiviikkoisin, joten saunan aikaistaminen tuolle päivälle on mahdollista. Ongelmaksi jää edelleen pukuhuoneiden siivous, mutta palvelun tarjoajan kanssa on sovittu, että siivooja saadaan jatkossa paikalle keskiviikkoisin tavanomaista aikaisemmin. Hallituksen päätös (11/2022) perusteluineen löytyy osoitteesta https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1bZ-pGBwYE8m5MSFRxCRjP1oC06L8rTd5

Kysymys: Miksi toimipaikassa ei ole lankaa ja neuloja, jotta voisi ommella jäsenmerkin uima-asuun. Kaikilta ei löydy kotoa tarvittavia välineitä.

Vastaus: Toimipaikan alakerran (Karhutupa) infotaulun alla olevan kaapiston laatikossa on lankaa ja neuloja juuri tätä tarkoitusta varten.

Kysymyksiä ja vastauksia Jääkarhujen patikkaretkistä:

Seuran keskeisiä toimintamuotoja ovat avantouinti ja saunominen, mutta sääntöjen mukaan seura voi järjestää myös kuntoliikuntatapahtumia, vaikka nämä kuuluvatkin ensisijaisesti maakuntamme toisen suuren seuran, Joensuun Ladun, toimialaan. Jääkarhujen, aina syyskokouksessa vahvistettuun toimintasuunnitelmaan on jo vuosia kuulunut keväällä ja syksyllä tehtävä patikkaretki. Matka aloitetaan linja-autokyydillä, joten jo se rajoittaa osanottajien määrän noin 50:een. Myös retkeilyalueen sauna- ja ruokailutilat ovat usein isolle joukolle hyvin haasteellisia. Seura maksaa linja-autokyydin ja saunan vuokran, joten matkalaisilta on peritty lähinnä vain retkeilypaikassa tarjottavan lounaan hinta (n. 20 €). Kaikki matkaan liittyvät järjestelyt tehdään talkootyönä, joten tämä asettaa rajoituksia retkien lukumäärään ja turvallisuuden vuoksi myös osanottajamäärään. Retken suunnittelusta ja opastuksesta on vastannut vuodesta 2002 seuramme jäsen Ilmo Nousiainen ja viime vuodet retkibussin kuljettajana on toiminut seuran isännöitsijä Pasi Mikkonen. Kevään 2023 patikkaretken yhteydessä muutettiin ilmoittautumisjärjestys sellaiseksi, että se muutaman päivän ajan suosii niitä, jotka eivät olleet mukana edellisellä patikkaretkellä.

Lisää askarruttavia kysymyksiä voit tehdä puheenjohtajalle, talonmiehelle tai hallituksen jäsenille. Jos ne ovat usein toistuvia, niin niitä lisätään tämän otsakkeen alle. Kysymyksiä voi jättää myös info-huoneen postilaatikkoon.